Recensies

Hieronder kun je verschillende recensies lezen over mijn boeken. Klik op de afbeelding van het boek voor het lezen van de recensies.

historische (jeugd)roman,
(Mozaïek, april 2012),

historische (jeugd)roman, vervolg op Kate (Mozaïek, april/mei 2013)

10-12 jarigen, meeleefverhaal,
(De vier windstreken, september 2012)

9-12-jarigen, detective,
(De Eenhoorn, oktober 2009)

 

2-4-jarigen, prentenboek,
(Ark Media, augustus 2012)

 

2-4-jarigen, prentenboek,
(Ark Media, augustus 2012)

Kate

Ineke Kraijo schreef een indrukwekkend boek. Het verhaal boeit, mede door het grote inlevingsvermogen van Kraijo. Ze schrijft soepel en met vaart, waardoor de lezer vanaf het begin wordt meegetrokken in het verhaal. Met haar eerste Young adult roman laat Kraijo haar talent zien. (Nederlands Dagblad,  9 juni 2012)  Voor de volledige recensie in het Nederlands Dagblad van 9 juni 2012 : http://www.nd.nl/artikelen/2012/juni/11/jeugdroman-boeiende-historische-jeugdromans

Het verhaal is op meeslepende wijze geschreven. Het is of je naast Kate staat en alles met haar meebeleeft (…) een prachtig verhaal voor jong en oud. (Reformatorisch Dagblad, juni 2012)
Volledige recensie in het Reformatorisch Dagblad van 4 juni.
http://www.refdag.nl/boeken/recensies/meeslepende_jeugdroman_over_ierse_hongersnood_1_649901

NBD|Biblion recensie
1845. De 15-jarige Kate groeit op in een dorpje in Ierland, onder zeer armoedige omstandigheden. Drama op drama doortrekt haar jonge leven: haar babybroertje sterft net na de bevalling, vervolgens overlijdt haar moeder aan kraamvrouwenkoorts, en als laatste slaat de vreselijke aardappelziekte toe. Haar vader ontvlucht het huis, waardoor Kate voor haar broers moet zorgen. Wanneer ze de pacht niet kunnen betalen, wordt hun huisje verbrand en raken ze dakloos. Deze historische roman is in pakkende stijl geschreven. Het verhaal bevat niet alleen een veelheid aan specifieke details, maar ook een aangrijpende hoeveelheid pijn, rouw en ellende, gegrond op de realiteit. De schrijfster heeft op een indringende manier beschreven hoe zwaar de Ieren geleden hebben. Maar ook hoe het patriottisme de boventoon voert. Niets zal de Ieren eronder krijgen, daarvan getuigt de grote veerkracht van Kate en haar familie. Een aansprekende roman. Vanaf ca. 15 jaar. J.W. Hakvoort (NBD|Biblion recensie)

Erg mooi boek – dat je in één ruk uit wilt lezen – voor jongeren vanaf 14 jaar, die van geschiedenis houden, waarin je de tijd van de mislukte aardappeloogst in Ierland door de ogen van een arbeidersgezin meemaakt. Een must in de mediatheek van het Voortgezet Onderwijs (http://www.christelijkekinderboeken.nl/index.jsp?page=boekenlijst.jongeren&openpages=156&select=28354.

De schrijfster weet je mee te nemen in het verhaal. Al lezend is de spanning, het verdriet en de verontwaardiging over Kate’s situatie voelbaar. Een aangrijpende roman die de Ierse geschiedenis dichtbij brengt voor jeugd, maar ook voor volwassenen. (www.izb-ark.nl, mei 2012)

Ineke Kraijo schrijft met deze roman een prachtig en ook hartverscheurend verhaal (www.boekenvriend.wordpress.com, juli 2012)

De schrijfster beschrijft hun tocht zo beeldend dat je het gevoel hebt dat je met ze mee loopt. Hierdoor is het onmogelijk om het boek weg te leggen (www.huisvanbelle.nl, juli 2012).

Deze historische roman schokt mij. Ineke Kraijo vertelt een hartverscheurend verhaal over een dapper meisje tijdens de Ierse hongersnood. Ik ben onder de indruk van de schrijfstijl en geniet van de manier waarop de auteur haar personages neerzet. Het is heel knap dat zij het voor elkaar krijgt de loyaliteit te laten zien in de vader-dochter verhouding, ondanks alle ellende die zijn dronkenschap veroorzaakt. De Ierse mythologie wordt waarheidsgetrouw verweven in het verhaal en laat zien hoeveel invloed bijvoorbeeld de legende van de jammerende fee (banshee) heeft in het Ierse volksleven, ondanks het dominerende katholicisme. Ik raad dit boek, dat zo vol tranen is, bijzonder aan. Kate zal ondanks haar doffe ellende door haar moed en originaliteit toch een glimlach op je gezicht toveren http://rencensieblog.blogspot.nl/2012/10/kate-ineke-kraijo.html.

Wat een boek zeg, zo heftig maar ook zo mooi. Je word er vanaf de eerste pagina al in mee genomen en het laat je dan ook niet meer los. De lange vlucht de honger maar zeker de liefde voor elkaar,een boek vol met kippenvel (www.goodreads.nl)

Reviews van lezers op www.bol.com.

Wat een heerlijk boek! Zo boeiend geschreven dat ik het alleen met veel moeite weg kon leggen. Je waant je in Ierland. Prachtig om de historie van Ierland zo te mogen herleven!

Goed geschreven, mooi verhaal over een jong meisje dat weet te overleven tijdens armoede en honger. Aangrijpend verhaal over onrecht, moed en zorgzaamheid. Aanrader! Ook voor volwassenen.

Je hebt het gevoel dat je een van de hoofdpersonen bent, en naast Kate staat terwijl ze haar harde leven leidt.

Dit is de eerste historische roman die ik las.
Het boek is boeiend van de eerste pagina tot de laatste.

De personages in dit boek zijn prachtig neergezet. Het boek geeft een prachtig maar schrijnend beeld van het leven tijdens de Great Famine.

Het heeft mijn idee over historische romans veranderd. Het is heerlijk om zo in een verhaal gezogen te worden dat je het bijna niet meer los kunt laten. Dit aangrijpende boek is een aanrader voor iedereen. Of je van historische romans houdt of niet, dit boek moet je gelezen hebben. Ik ga deze schrijfster in ieder geval in de gaten houden!

Het is een boek dat nog een paar dagen in je hoofd zal blijven hangen nadat je het uit hebt.

Het mooiste boek dat ik in tijden gelezen heb.

Voor de volledige reviews:

http://www.bol.com/nl/p/kate/9200000000037784/#product_judgement

ROSE

Prachtig vervolg op het boek Kate. Dit boek gaat over de overtocht van Ierland naar “de nieuwe wereld” Amerika. Ineke beschrijft deze overtocht zo intens dat het lijkt of je meevaart. Je ervaart de ontberingen, de honger, de angst voor de uitgebroken ziekte het besmettingsgevaar. De dierbaren die de overtocht niet overleven. Maar ook de hoop op een beter leven.
Dit boek heeft me meegesleurd vanaf de eerste tot de laatste blz. (boeklezers.nl)

Je verwacht dat een tweede deel nooit zo goed kan zijn als het eerste,maar niets is minder waar deze is weer net zo mooi. Ik vind het dan ook erg jammer dat het weer uit is. Gewoon een vette aanrader. (boeklezers.nl)

Opnieuw een prachtige historische man van Nederlandse bodem. Dat is uniek!! (christelijkeboeken.info Marijke van Deelen)

Opnieuw weet Ineke Kraijo mij te boeien met een van haar boeken. Rose heb ik in 1 adem uit gelezen. Het is net alsof je naast Kate op de boot zit, in het ruim tussen de stank en later op het eiland tussen de zieken in de kerk.

Pluspunten: Goede verhaallijn, meeslepend verhaal, boeiend tot de laatste zin (bol.com)

Rose is een hele mooie roman en vervolg op Kate. Als je begint te lezen houd je niet meer op want je wil weten hoe het verhaal afloopt. Het was dan ook heel jammer toen ik het einde had bereikt. Je kunt je helemaal inleven in het verhaal dat speelt in 1847. Zeker een aanrader! (Bruna.nl)

Rose is een supermooie roman die je in één keer uit wilt lezen! Het verhaal is een vervolg van het boek Kate, maar je kunt de delen ook goed los van elkaar lezen. Kraijo verwoord heel goed wat voor zwaar leven het voor Ieren was in de negentiende eeuw. Je kunt je helemaal inleven in Kate! Het verhaal leest lekker en daarom zou ik het boek zeker aanraden!

Rose is een verhaal om even helemaal mee weg te varen en in een keer uit te lezen. Kate, Fergus, en haar broers Connor, Pat en Michael varen op het schip naar de nieuwe wereld. Ook Edward en zijn zus Adelaide reizen mee. Tussen Fergus en Edward broeit iets wat Kate nog niet weet, maar ook Adelaide heeft een verhaal. Net als David, oorspronkelijk visser, en de aangewezen leider van de groep Ieren op het schip. Hij weet Kate iets te vertellen over haar vader … Alle nieuwe vragen die opkomen maken dat je zonder te stoppen verder wilt lezen. Een grote kracht van Ineke Kraijo.

Als Edward zomaar verdwijnt, komt er weer een geheim bij tussen Fergus en Kate, dat hen steeds verder uit elkaar drijft. Op een bijzondere manier worden ze toch bij elkaar gehouden. Een uitstijger boven veel andere boeken over Vriendschap, Trouw en Liefde.

Als er een ziekte op het schip uitbreekt slaat de moedeloosheid toe.  Met de kustlijn van de nieuwe wereld dichterbij groeit ook de spanning tijdens het lezen tot een hoogtepunt die je in je buik voelt.

Sommige verhalen werken bijzonder sterk op je filmdoek tijdens het lezen. Ierse landschappen trekken voorbij, uitzichten waarboven een indrukwekkende trieste geschiedenis hangt. Waarin je de liefde voor het land en zijn volk voelt. (christelijkekinderboeken.nl)

Anouck (13 jr.): ‘Ik vind Kate’ en ‘Rose’ mooie boeken, omdat je helemaal met Kate mee kunt leven. Je kan voelen wat Kate ook voelt en wat ze meemaakt. Soms had ik het gevoel dat ik daar zelf was, zo erg leefde ik met haar mee. Ik zat helemaal in het boek. Het is dan ook een superboek!

De Ierse Kate O’Doherty (16) reist in 1847 per schip vanuit haar geboorteland naar de nieuwe wereld. Samen met haar broers en haar geliefde ontvlucht ze de honger, de armoede en de uitbuiting die haar jonge leven inmiddels hebben getekend. Eerder stierven haar moeder en jongste broertje waarop vader het gezin ontvluchtte. Maar ook het leven aan boord wordt een ware bezoeking. Onderweg breekt de gevreesde vlektyfus uit en blijkt ook anderszins Kate haar leven niet zeker te zijn. Hoewel ze een karaktervolle gelovige jonge vrouw is, heeft ze bij alle ellende ook haar vragen. Desondanks houdt ze stand. Haar gevoelens en gedachteleven worden telkens levensecht verwoord. Door haar ogen leert de lezer veel over de harde werkelijkheid van het emigrantenbestaan onderweg naar Amerika en het leven bij aankomst aldaar, maar ook hoe het is om hoop te houden in barre tijden en om trouw te blijven aan je afkomst en je overtuiging. Soms wordt het duidelijk aanwezige geloofsleven van Kate vermengd met een vleug Ierse mythologie, hetgeen historisch gezien klopt. Even sterk vervolg op ‘Kate’*. Opnieuw schetst de auteur een realistisch beeld van dit deel van de geschiedenis. Normale druk. Vanaf ca. 15 jaar.
Silvester van der Pol (NBD|Biblion recensie)

De verdwenen soapster

NBD|Biblion recensie
Max’ ouders leven volledig langs elkaar heen: zijn vader is alleen maar met zijn werk bezig en zijn moeder zit de hele dag te chatten of kijkt naar haar favoriete soap. Op een dag blijkt een actrice van die soap vermist. Als Max en zijn vriendinnetje Rosa op een avond gesnapt worden bij kattenkwaad, krijgen ze een agressieve hond achter zich aan en komen bij een verlaten boerderij buiten het dorp uit. Daar hoort Max zacht gehuil. Zou de vermiste soapster hier opgesloten zitten? De Vlaamse auteur werkte enkele jaren als advocaat, totdat ze door een chronische ziekte haar baan moest opgeven. Ze schreef columns en een vervolgverhaal voor het tijdschrift ‘Vriendin’ en debuteert met deze uitgave, een vlot verteld, spannend detectiveverhaal dat met zijn grote letters, eind-goed-al-goed en makkelijke taal geschikt is voor moeizame lezers uit de midden- en bovenbouw van het basisonderwijs. Vanaf ca. 10 jaar. Martijn Nicolaas (NBD|Biblion recensie)

Een leuk verhaal met een goede mix tussen spanning en gevoel.’ (Website Plantage books, december 2009)

Reviews van lezers op bol.com

Spannend boek, leuk verhaal leest makkelijk, ik en mijn zusje (9) hebben het met plezier gelezen.

http://www.bol.com/nl/p/de-verdwenen-soapster/1001004006922263/#product_judgement

____________________________________________________________________________________________________

Lukas gaat naar de kerk

Een vrolijk vierkant prentenboek voor peuters en kleuters die in een herkenbaar verhaal lezen hoe Lukas op zondag met zijn ouders naar de kerk gaat. De summiere korte zinnen, die de leefwereld van peuters naadloos weergeven en de eenduidige, speelse en cartooneske illustraties van Betje Ton die het verhaal aanvullen maken het boekje tot een mooi uitgewerkt geheel dat zijn navolging bij de doelgroep zeker zal hebben. (www.christelijkekinderboeken.nl)

Een prentenboek over de kerkgang was er nog niet (…)Proficiat. Betje Ton maakte grappige, cartoonachtige illustraties (Nederlands Dagblad 5 oktober 2012)

Eet smakelijk, Lukas

Kort, herkenbaar, verhaal, met veel humor en erg grappig geïllustreerd door Betje Ton. Kraijo is zelf moeder van een peuter en weet de juiste toon te treffen. Het boek is vrolijk vormgegeven met op het binnenwerk voor- en achterin verschillende plaatjes van dingen die Lukas doet.  Voor de volledige recensie van september 2012 op christelijke kinderboeken.nl: http://www.christelijkekinderboeken.nl/index.jsp;jsessionid=269DEE637A7FF00F2604B143489A2075?openpages=506&page=309&select=29534

Verdacht

Spannend, soms een beetje zielig, maar vooral erg stoer. Lezen! (Tina, 26 oktober 2012)

Een indringende en ijzersterke jeugdroman over Silke, een meisje uit groep 8. Een boek voor oudere kinderen om mee te leven, zich te identificeren en vooral heel erg over na te denken. (http://www.trotsemoeders.nl/2012/12/23/verdacht/)

Een vlot geschreven actueel verhaal, waarin je regelmatig aan de tijd wordt herinnerd. Hoeveel dagen, uren, seconden duurt het nog tot ….? Ondanks het onderwerp is het geen bepaald geen tobberig probleemboek, maar een fijn leesboek over een eigentijdse groep-8er. Ik vind het eigenlijk wel een geschikt boek/onderwerp voor een jeugdfilm. http://www.christelijkekinderboeken.nl/index.jsp?page=boekenlijst.kinderen&openpages=121&select=30719

Ik heb het boek in een keer uitgelezen, ik vond het zo leuk. Het is spannend en zo goed geschreven dat je meer wilt lezen. Nou het is volgens mij wel duidelijk wat ik er van vond: Helemaal fantastisch!  

http://blogsilvester.blogspot.nl/2012/10/verdacht.html

Back to top button