Nieuws

Unieke wedstrijd: verzin de titel voor mijn nieuwe kinderboek

In januari 2016 komt mijn nieuwe 10+ boek uit bij uitgeverij Columbus, maar het boek heeft nog geen titel. En die kun jij verzinnen!

Wat moet je doen?

Lees in het kort waar het verhaal overgaat en verzin een titel. Mail die titel voor 18 september 2015 naar wedstrijd@inekekraijo.nl

Waar gaat het verhaal over?

Marken, november 1915. De 11-jarige Dries kijkt er niet naar uit om twaalf te worden. Dan moet hij namelijk met zijn vader mee de Zuiderzee op. Dries wil helemaal niet als visser werken, hij wil doorleren en schoolmeester worden, of nog liever, dokter. Maar hij heeft geen keus, hij moet mee.

In januari 1916 steekt er een Noordwesterstorm op.  Er vindt een vreselijke overstroming plaats. Dries moet vechten voor zijn leven en voor dat van zijn familie. Zou dat de mening van zijn vader veranderen?

Informatie die misschien van belang kan zijn voor het verzinnen van de titel

Het schip waar de vader van Dries op vaart heet Vrouwe Hendrika.

Dries woont in een houten huis dat op palen is gebouwd, omdat Marken in die tijd een paar keer per jaar overstroomde.

Aan de muur hangt een geborduurde tekst: Wie twijfelt is als een golf in de zee, die door wind en weer heen en weer wordt bewogen.

Wat kun je winnen?

Als jij de beste titel verzint, krijg je een door mij gesigneerd exemplaar thuis gestuurd. Dan heb je een boek in de kast staan met een titel die jij hebt verzonnen!

Voorwaarden:

* Je mag meedoen als je tussen de zes en de veertien jaar oud bent

* Je mag zo vaak mee doen als je zelf wilt

* Stuur je mail naar wedstrijd@inekekraijo.nl

* Vermeld in de mail je naam, groep, school, leeftijd en woonplaats

* De jury, bestaande uit Kirsten Niehof (redacteur Columbus) en mijzelf, kiest de titel. Als er geen geschikte titel wordt ingestuurd zal de jury zelf een titel kiezen

De boekpresentatie van Eileen

Zaterdag 9 mei 2015 vond de boekpresentatie van Eileen plaats in de bibliotheek in Cuijk. Er was een mooie opkomst en tv land van Cuijk kwam voor een interview. interview

Mijn tiende boek ‘Vlucht’ is verschenen

Begin december verscheen Vlucht, een spannend verhaal voor kinderen vanaf negen jaar die lezen nog wat moeilijk vinden.

Covermodel

Ik sta op de cover van het Lees en luistermagazine!

Waar is de ring is gepresenteerd

Het prentenboek Waar is de ring? dat ik samen met illustrator Betje Ton maakte is op 1 oktober 2014 gepresenteerd tijdens de feestelijke opening van de Christelijke Kinderboekenmaand in Putten.

Fietsendieven is verschenen

Vanaf 1 september 2014 ligt mijn spannende 10+boek Fietsendieven in de winkel, voor maar 8,50. Binnenkort meer over dit boek op mijn website.

Drie boeken in het najaar

In het najaar komen er weer drie boeken van mij uit.
Fietsendieven, een spannend 10+ verhaal over Freek, een 11-jarige jongen die diefstallen op school probeert op te lossen
Vlucht, een heftig makkelijk lezen 10+ verhaal, over Anna, een meisje dat moet vluchten voor haar vader.
Waar is de ring? het actieprentenboek dat ik samen met illustrator Betje Ton maak, over Eva en Thomas, twee kleuters van wie de juf gaat trouwen.

Rose is genomineerd voor Het Hoogste Woord

Mijn historische (jeugd)romand Rose is samen met drie andere boeken genomineerd voor Het Hoogste Woord, de prijs voor beste Christelijke Kinder- of jeugdboek. De drie andere genomineerden zijn:
Arjan Wilschut Amyra
Corien Oranje Love you, miss you en
Willemijn de Weerd Ik stuur je de zon
Op 20 juni zal de uitreiking van de prijs zijn.


Het actieprentenboek voor de Christelijke kinderboekenmaand 2014

Samen met illustrator Betje Ton mag ik het actieprentenboek voor de kinderboekenmaand 2014 schrijven. Het thema is In de wolken – Over feesten. Ons prentenboek, getiteld ‘Waar is de ring?’ zal in september verschijnen.


Mijn Vlaamse Filmpje Verboden te lachen is verschenen

Half december verscheen mijn Vlaamse Filmpje Verboden te lachen, een kort humoristisch verhaal voor leerlingen van de bovenbouw van de basisschool.

Ierse dag in Hardenberg

Zaterdag 19 oktober signeer ik Kate en Rose op de Ierse dag in Hardenberg. Ik heb er zin in!

Kinderboekenweek 2013

Het thema van de kinderboekenweek was dit jaar Sport en Spel, klaar voor de start.
Op dinsdag 1 oktober ben in naar alle acht de groepen van de Eben Haëzer school in Jaarsveld geweest. Een klein schooltje in een prachtig dorp. De kinderen deden goed mee en het was erg leuk!

Maandag 7 oktober ging ik naar vijf VMBO kader en basisklassen van het Canisius College, locatie Goffertweg, in Nijmegen. De meeste leerlingen zeiden niet van lezen te houden, maar ze vonden alles rond het schrijven wel interessant en ze waren doodstil tijdens het voorlezen.

Op dinsdag 8 oktober ging ik weer naar het Canisius, maar nu drie andere klassen. Erg leuk om het enthousiasme te zien van kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Ik hoop dat ze nu in de herfstvakantie misschien eens een boek pakken…

De verhalenbundel Kerstavond is uit

Eind september kwam de kerstbundel Kerstavond uit. Een boek met twintig verhalen over kerstmis. Een van die verhalen ‘Het laatste optreden’ heb ik geschreven.

Kate is een kerntitel!

Mijn historische roman Kate is een kerntitel voor de Jonge Jury 2014. Daar ben ik ongelofelijk trots op! En natuurlijk kun je stemmen. http://www.jongejury.nl/Stemmen.aspx.

Uitreiking Het Hoogste Woord

Vrijdag 14 juni was de feestelijke uitreiking van Het Hoogste Woord. Josephine van Hilly Delfsma won, maar voor Kate was er een meer dan lovend juryrapport. Hieronder een quote:

Ineke Kraijo is hét voorbeeld van het ‘show, don’t tell’ principe. Het is haar gelukt om een bijzonder impressief en meeslepend boek te schrijven. Ze schrijft knap, schilderachtig met gedetailleerde beschrijvingen, en veel gevoel achter de woorden. Ze verweeft haar verhaal met historische feiten en brengt de Ierse cultuur op iedere bladzijde tot leven. Ineke Kraijo heeft veel inlevingsvermogen, zowel in tijd als in personages. Haar personen zijn levensecht en emoties brengt ze perfect over. De toenmalige verwevenheid van het christelijk geloof met de Ierse mystiek is knap beschreven. ‘

Genomineerd voor Het Hoogste Woord

Vrijdag 15 mei werd ik gebeld dat Kate genomineerd is voor Het Hoogste Woord. Ik ben natuurlijk razendtrots en kijk uit naar 14 juni, de datum dat de winnaar bekend gemaakt wordt. De twee andere genomineerde zijn: Storm! van Judith Jansen en Josephine van Hilly Delfsma.

Boekpresenatie Rose

Het aftellen is begonnen. Zaterdag 25 mei om  16.00 uur is de feestelijke presentatie van mijn historische roman Rose  in de Openbare Bibliotheek in Cuijk (Kaneelstraat 64, Cuijk).

Het programma zal er als volgt uitzien:

– 15.30-16.00 uur Ontvangst met koffie en thee
– 16.00-16.10 uur   Ierse muziek door Marianne (zang) en Florentine (harp)
– 16.10-16.30 uur   Presentatie Rose
– 16.30-16.45 uur Voorlezen uit Rose
– 16.45-17.30 uur   Signeren

Ik hoop dat er veel mensen zullen komen en dat het een gezellige middag wordt!

Rose

Ik heb de laatste tijd zeer regelmatig de vraag gekregen hoe het ervoor staat met het vervolg van Kate, vandaar dat ik er maar even iets over schrijf. Het vervolg van Kate gaat Rose heten en zal in mei verschijnen. Het verhaal is geschreven, herschreven, herschreven en toen nog eens herschreven. Vervolgens naar proeflezers gestuurd en daarna maar weer herschreven en herschreven. Toen is het naar de corrector gegaan en gecorrigeerd en vervolgens kreeg ik de drukproef en heb ik daar de verkeerde afbrekingen en de laatste (hoop ik) slordigheidjes uitgehaald. Nu is het helemaal uit mijn handen en ben ik aan het aftellen tot 25 mei, de dag dat Rose gepresenteerd gaat worden.

Schrijfwedstrijd Verdacht

Dinsdag 2 april heb ik de hoofdprijs van de schrijfwedstrijd rond Verdacht uitgereikt aan de 12-jarige Tessa Kramp van de Rehobothschool in Hardinxveld-Goessendam.  Tessa  won een gesigneerd exemplaar van Verdacht en het boek Mijn vader  is een dredhoofd van Theo Meijer.  Zij heeft  haar verhaal voorgelezen in de klas en ik heb een lezing gehouden over het schrijfvak.  Daarna heb ik voorgelezen uit Kate (want de juf had Verdacht al in de klas voorgelezen). Leuk om te zien hoe trots Tessa was  en hoe goed voorbereid de klas  was op mijn  komst!  Toen heb ik nog een kort bezoekje gebracht aan groep 7 van de  Rehobothschool omdat een aantal kinderen uit die groep ook mee had gedaan (en ik was er toch). Daar heb ik vragen beantwoord en  voorgelezen uit De verdwenen soapster (want ook die juf had Verdacht voorgelezen in de klas).  Binnenkort zal er een artikel over Tessa en het winnen van de  prijs in de regionale krant verschijnen.

De uitslag

De uitslag van de schrijfwedstrijd is bekend. De eerste prijs (en dus het schoolbezoek en de twee boeken, waaronder Verdacht) gaat naar: Tessa Kramp (12) uit Zuid-Holland. Dinsdag 2 april zal ik de prijs uitreiken. De tweede prijs is voor Alissa van der Lei (11) uit Friesland. Zij heeft twee boeken, waaronder Verdacht, gewonnen. Derde is geworden Maria Wilbrink (9) uit Gelderland. Zij heeft een gesigneerd exemplaar van Verdacht toegestuurd gekregen. Net buiten de prijzen vielen Silke (11) (van basisschool De Smaragd) in Overijssel en Femke Pouwels (12) uit Noord-Brabant. Alle deelnemers bedankt voor het meedoen en Tamara Geraeds en Betty Kraijo bedankt voor het meejureren!

Hieronder het winnende verhaal van Tessa Kramp. We hebben dit verhaal gekozen omdat het origineel was, goed geschreven en dat het makkelijk was om je te identificeren met de hoofdpersoon. Als tip zouden we Tessa mee willen geven om de laatste alinea te schrappen.

Als m’n vader in de gevangenis zit…

Gisteren en eergisteren is het allemaal gebeurd. Ik was met mijn vader op pad geweest en we liepen samen door de stad. We waren op weg naar huis. Onderweg stopten we om bij de Mac een milkshake te halen. Daar zaten een paar vreemde mensen (ongeveer van mijn vaders leeftijd) een jointje te roken. Maar wij trokken ons er niks vandaan en stapten naar binnen. Ik zag wel dat mijn vader af en toe om zich heen keek, maar ik was zo blij dat we in de Mac waren, dat ik dacht dat het was om een goed plekje uit te zoeken. Maar later bleek dat niet zo te zijn, want mijn vader ging juist naast die vreemde mensen aan een tafeltje zitten.
‘Pap, is het wel zo handig om hier te gaan zitten?’ vroeg ik fluisterend.
‘Ach, die mensen doen ons toch niks?’ was zijn antwoord. ‘’En bovendien,’ ging hij verder ‘zitten ze toch alleen maar te lachen.’
Dat stelde me wel een beetje gerust, maar niet helemaal. Die mensen leken mijn vader te kennen, want een van hem gaf hem een vriendelijke klap op de schouder. M’n vader lachte, en ik snapte er helemaal niks van. Hij stak een sigaret op en met grote ogen keek ik hem aan.
‘Jessica,’ zei hij, ‘Dit is Rowan en hij daar heet Menno.’
Ik keek naar ze. Wat zagen ze er vies uit zeg! De een had een ongelijke baard en hele vieze tanden, en de ander had verward haar en een beetje wit uitgeslagen neus. Beiden hadden ze een vies gezicht. De man met de baard, (die waarschijnlijk Rowan was) grijnsde breed.
‘Je had niks teveel gezegd, Richard, ze is precies goed,’ zei hij met zijn blik op mij gericht. Weifelend keek ik weer naar mijn vader. Hij legde z’n hand op mijn schouder en zei: ‘Geen zorgen, we gaan alleen maar leuke dingen doen. Je zult de dag van je leven hebben, echt waar.’
Dus ging ik maar niet door het lint en bleef gewoon zitten.
‘Mmaarr..’ ik merkte tot mijn ergernis dat m’n stem beefde. Ik maande mezelf tot kalmte en ging toen verder.  ‘Wat dan?’’
‘Tja,’ zei die ander (volgens mij was het Menno). ‘Dat kunnen we je nu nog niet zeggen, maar…’
Hij maakte zijn zin niet af. Gespannen keek ik naar hem en dan weer naar mijn vader.
‘Maar wat?’ probeerde ik dapper.
Papa zuchtte. ‘Je moet ons gewoon even helpen met een paar dingetjes.’

Wat die dingetjes waren, wist ik toen nog niet. Maar het gaf me een beangstigend gevoel. Dit was toch niet meer normaal? Of wel? Je helpt je vader toch wel eens? Deze vragen dwarrelden allemaal door mijn hoofd. Het was er een beetje chaos…

 Later die dag, toen ik weer thuis kwam, ging ik regelrecht door naar mijn kamer en zakte huilend op mijn bed. Eerst had ik ze moeten helpen met stelen van geld. Ik moest een meisje spelen die aangereden was en erge verwondingen had. Dan kwamen er mensen naar me toe en moest ik nep huilen. En dat terwijl mijn vader en die Rowan bepaalde huizen voor hun rekening namen om te plunderen! Nog later die dag, moest ik door een kelderraampje kruipen, om vervolgens spuiten te pakken. En aan het eind van deze dag, toen ik en mijn vader weer voor ons huis stonden, moest ik die Menno en Rowan bedanken met een kus! En dat was zo goor! Daarna mocht ik uiteindelijk naar binnen. Helemaal onder de indruk van alles zat ik dus toen op mijn kamer. Veilig, nou ja, voorlopig dan. M’n moeder was laat thuis van haar werk, en kwam rond negenen thuis. Helaas heb ik dus met papa alleen moeten eten, die zei dat ik het goed had gedaan en dat ik al makkelijk bij ‘zijn team’ kon. Echt niet!

Toen mama thuis kwam en nog even met mij alleen op mijn kamer was, kon ik me niet meer langer inhouden. Alles moest er gewoon uit. Ze schrok heel erg, en zei dat papa de laatste tijd ook zo raar tegen haar deed. Zo zaten we nog lang op mijn kamer totdat ik op haar schoot in slaap viel en mijn vader mijn moeder naar beneden riep.

Toen ik vanochtend wakker werd en op m’n wekker keek, was het al half elf. Nog verward van de vorige dag liep ik naar beneden. Toen ik binnen kwam zag ik een man ik een uniform, die waarschijnlijk van de politie was. Ik keek gelijk naar mijn ouders. Mama had rode ogen en wangen en zat met haar handen in haar hoofd op de bank. Papa, (tenminste, ik wist niet of ik nog wel zo wilde noemen) stond op toen hij mij zat en keek me doordringend aan. Ik voelde opeens opkomende woede. Dus toen hij me zo aankeek, barste ik uit: ‘Kijk me nou maar niet zo aan! Jij  bent degene die zo onbeschoft is en me heeft gedwongen om te stelen en toneel te spelen op straat!’
Daar stond ik dan, tegenover mijn eigen vader, in mijn pyjama, tegen hem de waarheid te schreeuwen. Zijn ogen fonkelden, maar ik liet me niet intimideren.
‘Weg!! Ga weg!!!’
Ik gilde en schreeuwde alles bij elkaar. Mijn moeder probeerde me tot kalmte te manen, maar ik had er genoeg van. Alle emoties die ik heel de tijd in had gehouden, kwamen er nu uit. Toen ging de vuist van mijn vader de lucht in. Daarna werd alles zwart. Het laatste wat ik hoorde was mijn moeder die gilde en de politieman die zei: ‘U staat onder arrest.’

Ik wist niet hoelang ik op de grond had gelegen, maar toen ik wakker werd lag ik in bed en stond mijn moeder naast me. Ze legde haar hand op mijn hoofd.
‘Papa is gearresteerd voor drugs dealen en stelen.’
Ik keek haar aan, en het enige wat ik kon uitbrengen is: ‘Oké…’
Mama zuchtte. ‘Volgende week gaan we op bezoek…’

De shortlist

De shortlist is bekend. Uit 86 verhalen kozen schrijfster Tamara Geraeds en ik de verhalen van de volgende tien kinderen. Gefeliciteerd:

Cheryl Blokland
Esmee Slootmans
Maria Wilbrink
Tessa Kramp
Alissa van der Lei
Annick van Roekel
Chiara ten Seldam
Laura Wijgergangs
Femke Pouwels
Silke (achternaam niet bekend) van Basisschool De Smaragd in Zwolle

Uit deze tien zullen Tamara Geraeds, Betty Kraijo en ik uiterlijk 2 april de nummers 1,2 en 3 aanwijzen.
Het prijzenpakket bestaat uit:
Eerste prijs: Schoolbezoek van mij en twee gesigneerde boeken, waaronder Verdacht
Tweede prijs: Twee gesigneerde boeken, waaronder Verdacht
Derde prijs: gesigneerd exemplaar van Verdacht

Reglement:

Verhalen moeten uiterlijk 1 maart gemaild zijn naar: opstelverdacht@inekekraijo.nl onder vermelding van naam, leeftijd, groep, school.

Een verhaal mag niet meer dan 1000 woorden bevatten, inclusief de titel

De jury, bestaande uit de schrijfster Tamara Geraeds, bovenbouwonderwijzeres Betty Kraijo en ikzelf, behoudt zich het recht voor de eerste prijs niet uit te keren bij onvoldoende inzendingen.

Prijsvraag Verdacht

Vrijdag 15 februari heb ik het winnende lootje getrokken. Het antwoord op de vraag: Waar moet Silke gaan wonen als haar moeder is verdwenen is… Bij haar oom en tante in een dorp in Zeeland. Winnaar van de prijsvraag van Verdacht is Bep Heutink. Gefeliciteerd, Bep! Het gesigneerde exemplaar van Verdacht komt zo snel mogelijk naar je toe.

Lezing op het Merewade college in Gorinchem

Maandag 11 februari gaf ik een lezing aan drie Havo 2 klassen op het Merewade college in Gorinchem. De lezing was in de theaterzaal van de school. Leuk om eens op een theatherpodium te staan in plaats van in een zaal te zitten.

Verboden te lachen wordt een Vlaams Filmpje

Maandag 28 januari hoorde ik dat mijn verhaal ‘Verboden te lachen’ bij de geselecteerde verhalen zit en een Vlaams Filmpje wordt. Het persbericht staat hier: http://www.averbode.nl/Pub/vlaamsefilmpjes/John-Flandersprijs/John-Flandersprijs-2012.html

Nationale voorleesdagen

Dinsdag 19 februari was ik jurylid bij de Voorleeswedstrijd voor de bovenbouw van de basisscholen in Cuijk. Er zaten veel goede deelnemers tussen, maar Harmen Schultink van basisschool De Akkerwinde in Vianen stak er met kop en schouders bovenuit. Hij heeft de wisselbeker gewonnen en gaat door naar de regionale ronde.

Kerstmarkt

Zaterdag 15 december heb ik gesigneerd op de Kerstmarkt van de PKN in Hardinxveld-Giessendam. Leuk om eens terug te zijn in mijn oude dorp en de kerk waar ik als kind heenging!

Verdacht

18 september kwam Verdacht uit. Ik gaf toen een lezing in boekhandel Van de Munckhof in Venray. Deze lezing was speciaal voor meesters en juffen van het basisonderwijs.

Zaterdag zaterdag 6 oktober was er in boekhandel De readshop in Cuijk een meet and greet met mij. Het was erg leuk en ik heb aardig wat boeken kunnen verkopen.

Eet smakelijk, Lukas en Lukas gaat naar de kerk

Zaterdag 25 augustus was de feestelijke presentatie van de Lukas-boeken bij boekhandel Samma in Gouda.  De winkel was versierd met slingers en ballonnen en er was meer dan genoeg te snoepen en te drinken voor de kinderen (en hun ouders). De eigenaresse van de winkel hield een leuk verhaal, ik heb beide boekjes voorgelezen aan zeer enthousiaste peuters en kleuters en Betje Ton, de illustrator heeft cartoons van de kinderen gemaakt. Daarna werden er voor de winkel reuzenbellen geblazen. Het was een waar peuterfeest!

Donderdag 6 september was er bij kinderdagverblijf Benjamin in Gouda een peuterfeest waarbij de leuke prentenboeken ‘Eet smakelijk, Lukas’ en ‘Lukas gaat naar de kerk’ werden gepresenteerd. Het was een leuk feest, met enthousiaste kinderen, geïnteresseerde moeders en vaders en tot slot waren er poffertjes.

Zaterdag 22 september heb ik gesigneerd op de Lees en Luisterbeurs in Ede. Betje Ton tekende cartoons van de peuters.

In de maand oktober stond Lukas gaat naar de kerk in de Lees en Luister top 10. Daar ben ik natuurlijk razendtrots op.

Kate

Zaterdag 31 maart om 15.00 uur was de boekpresentatie van Kate in de Herberg in Cuijk. Het is enorm leuk geweest. De herberg was helemaal in Ierse sferen met groene ballonnen, Ierse muziek en zelfs live harpmuziek. Ook de vele geïnteresseerden (ruim 60) waren voor een groot deel in het groen gekomen.

Zaterdag 14 april om 15.00 uur gaf ik een lezing bij Boekhandel de Wingerd in Hardinxveld-Giessendam, mijn oude dorp. De lezing ging over het schrijven van een boek en in het bijzonder over Kate. Het was geweldig om terug te zijn in mijn oude dorp, om vrienden, buren en zelfs oude leraren terug te zien.

In de zomermaanden zijn er verschillende acties rond Kate geweest.
Het weekblad Margriet heeft twintig Kates weggeven. Winaars hebben inmiddels bericht gehad.

Walking Holiday Ireland heeft vijf Kates weggegeven. De winnaars zijn: Julie Hille, Felice Veenman, Sabine van Harten, Marleen van Eijl, Annet Herwijer. Allemaal van harte gefeliciteerd en veel leesplezier!

Bij www.ierland.nl was er een prijsvraag waarbij je een verblijf in het Ierland van Kate kon winnen. Dit is gewonnen door Martin Silvis. Martin, van harte gefeliciteerd. Geniet in Ierland!

Zaterdag 22 september zat ik in de stand van Mozaïek op de Lees en Luisterbeurs in Ede om Kate te signeren.

De verdwenen soapster

Donderdag 5 april heb ik gesigneerde exemplaren van ‘De verdwenen soapster’ op de Vastenmarkt van basisschool ‘De Waai’ verkocht. De helft van de opbrengst ging naar ‘Passion for people’, in het bijzonder naar het Trinity Hospital in Muona, Malawi.

Nationale voorleesdagen 2012

24 januari ben ik jurylid bij de jaarlijkse voorleeswedstrijd van de basisscholen in Cuijk

25 januari vertel ik in een kleuterklas van basisschool De Waai wat over boeken en het schrijven daarvan.

Back to top button